Riina Liski Riina Liski

Työhyvinvoinnista

Olen insiroinut tutkimaan työhyvinvoinnin teemoja entistäkin syvällisemmin - etenkin nyt kun olen toiminut uudessa työhyvinvoinnin opettajan virassa viime elokuusta 2023 lähtien. Tämä teema on hyvin lähellä sydäntäni ja koen tämän aihepiirin tärkeäksi, kertaalleen itsekin uupumuksen kokeneena. Jopa niinkin tärkeänä, että olen halunnut luoda aivan oman sivuston tälle aiheelle.

Jos teema kiinnostaa - käy lukemassa lisää täältä.

Jo yli 13 vuotta sitten - kun toimin Urheiluopistossa liikunnanopettajana ja asiantuntijana - työssä jaksaminen ja työhyvinvointi olivat yritysryhmien kuuma peruna. Ja edelleen on. Ihmisten jaksaminen omassa työssään ja arjessaan kuuluisikin olla yhteiskunnallisesti yksi merkittävimmistä asioista.

Emme luo hyvää ja turvallista tulevaisuutta lapsillemme uupumuksen ja työkyvyttömyyden ilmapiirissä.

Pienemmissäkin yrityksissä ja yhteisöissä jokaisen yksilön viihtyminen sekä koettu ja todettu terveys on otettu olennaisen keskeiseen rooliin yrityksen arkeen, ja on monen yrityksen tahtotila. Onneksi enemmän sääntö kuin poikkeus, että yritykset ymmärtävät hyvinvoinnin edistämisen keinojen hyödyt hyvin tänä päivänä erittäin hyvin.

Terve Suomi -tutkimus (2023) tuottaa kattavaa tietoa Suomessa asuvien aikuisten terveydestä, hyvinvoinnista ja palveluista. Kevään 2023 tuloksien mukaan suomalainen työväestö voi pääosin melko hyvin ja tupakoinnin määräkin oli laskenut - mutta todellisuus on kuitenkin se, että psyykkinen kuormittuneisuus on lisääntynyt runsaasti ja vain joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi.

Tämä on minusta todella huolestuttava trendi!

(Elämänlaadulla tarkoitettiin tässä tutkimuksessa ihmisen käsitystä omasta tilanteestaan, esimerkiksi terveydestä, hyvinvoinnista, sosiaalisista suhteista ja elinympäristöstä).

Yrityksen näkökulmasta työntekijän tuottavuus on tärkeä asia. Vain hyvinvoiva työntekijä on yritykselle tuottava. Tämä kuulostaa työntekijän näkökulmasta karsilta - mutta tämä on pelin henki ja tämä on hyvä tiedostaa, ilman sen kummempaa demonisointia. Ilman yritystä ei olisi työpaikkaa ja yksi yrityksen riskialtteimmista sijoituksista on työntekijän palkkaaminen. Nämä ovat realiteetit.

Motivoitunut, fyysisesti ja psyykkisesti kykeneväinen ja luova yksilö on takuuvarmasti tuottavampi yritykselle, kuin eri tavoin kuiviin imetty yksilö. Tässä astuu mielestäni kuvaan vastuullisesti toimiva, yksilöistään empaattisesti välittävä yrityksen johto ja päättävä taho. Mielestäni työntekjästään huolta pitäminen kaiken lisäksi vielä lisää yrityksen vastuullisuuskuvaa ja brändin mainetta, kun se pitää yrityksensä työntekijöistä hyvää huolta. Se voi olla jopa vetovoimatekijä.

Artikkelin mukaan työhyvinvointiin satsaaminen on taloudellisesti perusteltua, sillä hyvinvoiva työntekijä saattaa tuottaa jopa 25 % paremmin kuin huonommin voiva työntekijä. Aika ymmärrettävää jo ihan maalaisjärjelläkin ajateltuna. Molemmat voittaa; win-win -tilanne.

En usko, että tämä aihe tarvitsee paljoakaan enempää perusteluita tai muuta lisäinformaatiota. Onnellinen, hyväntuulinen ihminen levittää hyvää oloa ja energiaa ympärilleen ja on osaltaan luomassa ja vaikuttamassa ympäristöönsä, oli hän sitten missä tahansa.

Työnantaja on aktiivinen vaikuttaja työilmapiirin luojana ja mahdollistaa tilanteet kohtaamiselle ja vuorovaikutukselle. Kun ihminen viedään pois tyypillisestä arkipäivän työympäristöstä, arkinen vuorovaikutus hellittää hetkeksi, ihmiset ovat rennompia ja varauksettomampia - ja ennenkaikkea luovempia. Luovuus on minun mielestäni erittäin tärkeää pääomaa yrityksen henkilöstössä - sitä pitää ruokkia visuaalisesti kauniilla ympäristöllä ja rennolla ilmapiirillä.


Enään jää jäljelle kysymys:

Minkälainen työhyvinvointipäivä tai -ilta Teidän työyhteisöön suunniteltaisiin? Viininmaistelua ja livemusiikkia? Rentoa saunailtaa ja hyvää ruokaa? Sointukylpyä ja pötköttelyä? Vaiko jotain leikkimielistä kisailua? Minulla on monen vuoden kokemus yritysten yritysten virkistys- ja liikuntapäivien järjestämisestä, joten jotain mukavaa keksimme varmasti, juuri teidän tarpeita ja toiveita palvellen.

Kirjoita sähköpostia: verlanneito@gmail.com

niin voimme pohtia yhdessä mikä meidän ohjelmapalveluista sopisi teille parhaiten.

Olette sydämellisesti tervetulleita oman yritysryhmäsi kanssa.

Noin 20 hengen ryhmät mahtuvat helposti, isommatkin mahtuu hyödyntäen läheisen Museoalueen tiloja.

Tervetuloa <3

Read More